Is het gebruik van lijmvallen verboden?

RSS
Is het gebruik van lijmvallen verboden?

Zijn lijmvallen verboden?

Ja, het gebruik van lijmvallen is verboden, maar de verkoop niet. Dit is een aparte situatie die zo al jaren standhoudt. Op webshops die de lijmvallen verkopen wordt vaak aangegeven dat je vrijstelling moet aanvragen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend (RVO). Je kunt hier vrijstelling aanvragen om zo toch de lijmvallen te mogen gebruiken.

Wanneer je de lijmvallen gebruikt zonder dat je hiervoor de vrijstelling hebt verkregen van het RVO kan dit hoge straffen opleveren. Zo krijg je als je gepakt wordt minimaal €6000 euro boete, een strafblad en mogelijk 14 dagen hechtenis. Deze straffen zijn dan ook echt niet mis. Het gebruik van de lijmvallen valt onder zware dierenmishandeling en wordt daarom zo streng aangepakt.


Ons advies

Wij raden aan de lijmvallen niet te gebruiken. De straffen zijn enorm en het levert weinig profijt op. Er zijn genoeg andere goede en diervriendelijkere manieren om ratten en muizen te vangen. De lijmvallen hebben weinig voordelen ten opzichte van de nadelen. Hieronder zullen we u een aantal nadelen laten zien.


De gevolgen van de lijmvallen

Op internet is een video te vinden van een ongediertebestrijder die zijn verhaal verteld over de lijmvallen. Hij verteld in deze video enkele situaties waarin de lijmvallen niet echt diervriendelijk zijn. Zo heeft deze ongediertebestrijder een keer meegemaakt dat een muis zijn eigen pootjes aan het afknagen was om zo los te komen van een lijmval. 

De dieren die vast zitten op een lijmval zullen in de stress schieten en gaan piepen en krijsen. Ze zullen zich proberen los te krijgen, maar de lijm is zo sterk dat dit niet mogelijk is. Na een aantal dagen zullen de knaagdieren sterven aan de honger. Deze manier van vangen staat dan ook bekend als dieronvriendelijk.

Naast dat het zielig is voor de ratten en muizen kan de lijmval ook nare gevolgen hebben voor andere dieren. Zo zijn er katten die per ongeluk vast komen te zitten op de lijmval. De dieren zullen dan helemaal kaal geschoren moeten worden. Ook komen er geregeld vogels op de lijmvallen vast te zitten. Vaak overleven deze dieren dat niet.


Alternatieven

Hierboven hebben we alle gevolgen van de lijmvallen uitgelegd. Er zijn weinig positieve gevolgen van de lijmvallen. Het enige voordeel is dat het een zeer effectief product is. Een knaagdier hoeft de val maar aan te raken en kan al niet meer weg. Er zijn echter genoeg alternatieven op de markt om het ongedierte enigszins diervriendelijk te vangen. Hierdoor loop jijzelf, het ongedierte en andere dieren geen gevaar en kun je met een gerust hart zelf het ongedierte bestrijden.


Advies

Heeft u vragen en/of wilt u graag nog meer advies over het bestrijden van muizen en ratten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@verminbuster.nl of bel naar 06-10598334. Wij zijn dagelijks bereikbaar om u uit de problemen te helpen!

Volgende post

  • Rob van der Beek
x
x